RAPORTTI: 5% Cannes Lionsin voittajista hyödynsi generatiivista tekoälyä

Vuoden 2023 Cannes Lions -voittajista 5 % hyödynsi generatiivista tekoälyä. Yleisin tapa käyttää gen-AI:ta oli kuvien luominen – sitä hyödynsi 3 % voittajista. Kun puhutaan spesifeistä kuvanluontityökaluista, eniten käytetty oli Stable Diffusion. Seuraavina tulivat DALL-E 2 ja Midjourney.

”Vaikka et olisi aikaisemmin kuullut generatiivisesta tekoälystä, marraskuun 2022 jälkeen oli mahdotonta olla törmäämättä siihen. Vaikka gen-AI-alustat, kuten Stable Diffusion, DALL-E 2 ja Midjourney, lanseerattiin aikaisemmin samana vuonna, suurin läpimurto tapahtui vasta ChatGPT:n myötä”, toteaa Lähdevuori. ”Ottaen huomioon, että Cannes Lionsin osallistumisdeadline tuli jo huhtikuussa 2023, ei se antanut markkinoijille paljoakaan aikaa hyödyntää generatiivista tekoälyä. Siksi pidämme 5 %:n osuutta melko suurena lukuna. Lisäksi voidaan myös ennustaa, että luku tulee kasvamaan ensi vuonna.”

Kun puhutaan tekoälystä yleisesti, 10 % Cannesin 2023 voittajista käytti sitä tavalla tai toisella kampanjoissaan. Tämä tarkoittaa, että puolissa kampanjoista, joissa käytettiin tekoälyä, hyödynnettiin tekoälyn generatiivista puolta.

Vaikka gen-AI:n käyttö kasvattaa suosiotaan, voittajien määrä, jotka käyttivät tekoälyä yleisesti, oli sama vuonna 2023 kuin se oli vuosina 2019 ja 2018, jolloin Kurio julkaisi viimeisimmät tekoälyraporttinsa Cannes Lionsin kanssa. ”Se, että numerot olivat samoja kuin muutama vuosi sitten, herätti kaksi hypoteesia. On mahdollista, että tekoälyinnostukset tulevat ja menevät, ja markkinoijat tarttuvat aina uuteen pinnalla olevaan teknologiatrendiin. Tai sitten tekoäly on vain tullut niin arkipäiväiseksi osaksi markkinointikampanjoita, ettei sitä enää erikseen nosteta kisa-entryissä edes esiin”, kommentoi Lähdevuori. ”Joka tapauksessa generatiivinen tekoäly näyttää olevan se suurempi voittaja tässä. Ainakin tänä vuonna.”

Cannes Lions on merkittävin markkinointialan kilpailu ja maailman johtavia luovuuteen keskittyviä festivaaleja. Järjestyksessään 70. Cannes Lions järjestettiin 19.–23.6.2023. World-Class Lessons On Generative AI in Marketing julkaistiin ensimmäistä kertaa. Otosjoukon muodostivat Cannes Lionsin kaikki voittaneet 479 kampanjaa, kattaen kaikki 32 kategoriaa.

>> Lataa raportti (pdf)

LISÄTIETOA:

Jari Lähdevuori

Creative Director & Partner
Kurio // The Social Media Age(ncy)
jari [at] kurio.fi
+358 (0)50 530 6630

RAPORTIN KOOSTAJISTA:

Kurio // The Social Media Age(ncy)

Kurio on sosiaaliseen mediaan erikoistunut luova toimisto, joka auttaa asiakkaitaan tekemään tuloksellista markkinointia ja viestintää digitaalisia kanavia hyödyntäen.

Cannes Lions

Cannes Lions on merkittävin markkinointialan kilpailu ja maailman johtavia luovuuteen keskittyviä festivaaleja. Järjestyksessään 70. Cannes Lions järjestettiin 19.–23.6.2023.


Jos haluat kuulla aiheesta tarkemmin, ota yhteyttä:

Tommi Opas

Toimitusjohtaja

tommi [at] kurio.fi

040 1833256

Jutellaan kasvotusten niin kerromme lisää!

Ota yhteyttä

Subscribe newsletter


Thank you for subscribing!


Jutellaan kasvotusten niin kerromme lisää!


Ota yhteyttä