TUTTI FRUTTI // TÄYSIN LUONNOLLISTA

Client: Fazer Makeiset

BRIEF

Kampanjan taustalla oli Fazerin laaja markkina- ja kuluttajatutkimus. Siinä tunnistettiin uusi, muuttuneista kuluttajatarpeista ponnistava positio, jossa ei ollut vielä isoja toimijoita. Uuden position ajureita ovat hedonismi ja tasapaino: makeisten syönti on entistä tietoisempi ja omaa arvomaailmaa heijastava valinta. Itseään arvostaen tehty päätös, ei ”syyllisyyttä aiheuttava retkahdus”. Tutti Frutin reseptiä uudistettiin muuttuneisiin kuluttajatarpeisiin sopivaksi: värit ja maut muutettiin 100 % luontaisiksi ja suurin osa tuotteista vegaanisiksi. Tuotteen ulkoasu pysyi pääosin ennallaan. Vaikka Tutti Frutti on vanha ja tunnettu brändi, se ei ole ollut vuosiin riittävän relevantti nuorille, jotka ovat volyymilla mitattuna suurin makeisia kuluttava ryhmä. Mainontaa on tehty nuoriin kohdennettuna isostikin, mutta ei riittävän selkeällä vaikutuksella. Summattuna: Tutti Frutti ei erottunut geneerisen karkkimarkkinan muista brändeistä. Yhtenä makeismarkkinan isoimmista brändeistä, pienelläkin myyntivolyymin kasvulla on valtava liiketoiminnallinen merkitys. Kampanjalle asetetut myynti- ja bränditavoitteet olivat Fazer Tutti Frutille historian kovimmat. Uuden position saavuttamiseksi tarvittiin nuorta kohderyhmää puhutteleva brändistrategia ja mainonnan konsepti.

INSIGHT

Lähdimme liikkeelle yhdestä kirkkaasta kohderyhmä-insightista. Kuten makeiset, nuorten maailmaan kuuluvat myös ”inside-jutut”. Siis ne, joista vanhemmat ei tajua mitään. Strategiamme oli ottaa nuorille pääasiassa somesta tutut ”bubbling under” -ilmiöt ja tuoda ne uusiin mediaympäristöihin. Ne jotka tietävät, tietävät. Muita emme tavoittelekaan.

IDEA

Ensimmäisenä otettiin käsittelyyn räjähdysmäisesti kasvanut ASMR-videotrendi – ilmiö, joka saavutti huippunsa suomalaisten Google-hakutuloksissa juuri kampanjamme aikaan. ASMR-tyylillä tehdyn kampanjan pääviestinä oli luonnollisuus: on ihan luonnollista, että jotkut saavat kuiskailusta hyvänolontunteita ja toiset eivät. Täysin luontaisista mauista ja väreistä tehty Tutti Frutti on kaiken luonnollisuuden puolesta. Nuoret tunnistavat YouTubesta tutun genren ja mitä vähemmän vanhempi kohderyhmä siitä tykkää, sen parempi.

TOTEUTUS

Kolme pääspottia, kolme taktista häntää (TV, VOD, YouTube, some), useita aktivoivia somevideoita, yksi yhteistyövideo Suomen seuratuimman ASMR-tubettajan Sita Salmisen kanssa, yksi radiospotti – ja Suomen ensimmäinen leffanäytös, jossa lupa rapistella. Kaikki toteutettu ASMR-tyylillä. Tagline kaikessa: Se on täysin luonnollista. Kuluttajatutkimuksen mukaan nuorelle kohderyhmälle on tärkeää, että heidän ostamansa brändit ovat siellä, missä he itse ovat. Siksi merkittävä osa budjetista käytettiin sosiaaliseen mediaan. Mediavalinnoissa pääpaino oli nuoressa kohderyhmässä, toissijaisena laajempi väestö.

TULOKSET

Täysin luonnollista -kampanja sai myynnit ja mielikuvamittarit ennennäkemättömään nousuun. Myyntivolyymit kasvoivat 12 % – selvästi yli tavoitteen, joka oli jo valmiiksi brändin historian kovin. Tutti Frutin markkinaosuus kasvoi 25 %. Myyntitulosten lisäksi kampanja liikutti brändimittareita ylöspäin nimenomaan nuoressa kohderyhmässä. Brand Preference kasvoi huippuun, joka on koko markkinan korkein 2016 jälkeen. Samoin teki myös Brand Consideration. Ja 15–34-vuotiaat olivat käyrillä koko populaatiota korkeammalla – joka mittarilla. Tuloksellisuudesta kertoo myös kampanjan saamat kaksi hopea-Effietä. Tuomaristo perusteli Tutti Frutin kampanjan palkitsemista Bisneshaasteet- ja Tuote- ja palvelu -kategorioissa seuraavasti: ”Kuluttaja on viimeinkin aidosti kuninkaallinen. Jos tuote ei ole relevantti, se häviää, vaikka brandin tunnettuus olisi millä tasolla tahansa. Tässä asia selvitettiin perinpohjin ja tuote koki muutoksen. Kohderyhmän innostuessa kampanjasta osa muista huomanneista kiemurteli. Kaikesta huolimatta kannatti kuiskata.” ”Markkinoinnissa on tuotteen lisäksi neljä muutakin ulottuvuutta. Sen viidennen ollessa ihminen. Osa ei lainkaan ymmärtänyt mitä tapahtui – ja ehkä juuri siksi tehoja tuli, kun ydinryhmä innostui sitäkin enemmän.”
Vuoden 2016 jälkeen markkinan korkein Brand Preference ja Brand Consideration
25% kavu markkinaosuudessa
12% kasvu myyntivolyymissa

Subscribe newsletter


Thank you for subscribing!